آن کتیبهای که از مسجد وکیل سرقت شده این است:
این هم جای خالیاش در عکسهای ایسنا:
قسمت پایین کتیبه بخشی از آیه الکرسی است از ابتدا تا «ما فی السموات و ما فی الارض». یعنی قاعدتا کتیبه خیلی بلندتر از این بوده است و قسمت پایینیاش از بین رفته یا جای دیگری است. شاید هم سارق قسمت پایینی را قبلا دزدیده بوده و حالا میخواسته به هم وصلشان کند!
قسمت وسط نوشته: «الله / و هو السمیع العلیم / اقبل [؟] علی ملائک و لا / تکن من الغافلین».
اگر «اقبل» را درست خوانده باشم معنی خط دوم میشود: «رو به سوی فرشتگان کن». فکر می کنم ملائک یک الـ معرفه هم کم داشته باشد.
قسمت بالا در حاشیه آن دو شکلی که نمیدانم اسمشان چیست، سمت چپ نوشته « لا اله الا الله محمد رسول الله علی ولی الله» و سمت راست سوره توحید را نوشته است. هر دو نوشته از پایین ضلع عمودی سمت راست شروع میشوند و بطور متصل محیط را طی میکنند تا به انتهای سمت راست ضلع افقی پایین برسند. در لوزی بالا هم چیزی نوشته که نمیتوانم بخوانم.
این که در خبرها نوشتهاند «کتیبه هزار سالهی مسجد وکیل» درست نیست. هم خط و سبک تزئیناتش جدید است و هم «علی ولی الله» تا جایی که میدانم از اختراعات صفویه است. جایی از قول یکی از هیات امنای مسجد خواندم که عمر کتیبه را 200 سال ذکر کرده بود. به نظرم سن معقولتری است.
با سلام و احترام. در خصوص کتیبه مورد نظر ذکر چند نکته می تواند به خوانش آن کمک نماید. ۱٫ در رابطه با کتیبه پنج ضلعی سمت چپ دچار سهو شده اید. بعد از ” لا اله الا الله محمد رسول الله” عبارت ” صلی الله علیه” درج شده است که آن را ” علی ولی الله ” خوانده اید. همین سهو سبب گردیده است تا قدمت کتیبه را به دوره صفویه برسانید و از سویی دیگر تاریخ دویست ساله برای آن در نظر آورید. اینکه چگونه تاریخ ۲۰۰ ساله برای آن در نظر گرفته اید خود سوال بسیار بزرگی است؟؟ آنچه از زمان اکنون (۱۳۹۷ شمسی / ۱۴۴۰ قمری) تا پایان سلسله صفوی ۱۱۳۵ قمری مدت ۳۰۵ سال گذشته است. از سویی دیگر آغاز حکومت صفوی از ۹۰۷ ه.ق تا ۱۱۳۵ ه.ق بوده است. ۲٫ خط بکار رفته در کتیبه مربوط به کوفی تزیینی می باشد که از اوایل دوره اسلامی تا زمان دوره تیموریان از آن استفاده می شده است .۳٫ اسماء و آیه های بکار برده شده در این کتیبه از بالا به پایین عبارتند از:
الف: لوزی کوچک بالای کتیبه: شامل دو ” بمحمد ” می باشد ، قاب سمت راست: سوره توحید ب: قاب سمت چپ: لا اله الا الله محمد رسول الله صلی الله علیه
ج: قاب مرکزی: فسیکفیکهم الله و هو السمیع العلیم اقبل علی ملائک و لا تکن من الغافلین
د: شامل قسمت نخست از آیه الکرسی: که قسمت پایانی آن به ” من ذا الذی یشفع” ختم می گردد
نکته بسیار قابل تأمّل آنکه کتیبه مورد نظر در اصل مربوط به مسجد عتیق شیراز می باشد که در زمانی نامعلوم به مسجد وکیل انتقال داده شده است.
با سپاس
ایمان رئیسی
۱۸ دی ماه ۱۳۹۷
دیگر آیه ای که در بالای آیه الکرسی آمده است عبارت است از: ” و اعبد ربک حتی یأتیک الیقین” آیه ۹۹ سوره حجر
فرمایشتون درسته آقای رئیسی. همون موقع که این مطلب رو نوشتم هم یکی از دوستان اشتباه قرائت صلی الله علیه رو گوشزد کردن ولی توضیحاتشون به کاملی شما نبود. ممنون از لطفتون و وقتی که گذاشتید
سپاس فراوان
کتیبه مذکور در تاریخ دوم شهریور ۱۳۸۹ به همت یگان انتظامی فارس پیدا شد
خبر تکمیلی
http://www.matboatfars.com/newsThread.aspx?ID=1510
سلام
حالا كه ديگه دزديده شده و طي چند صد سال گذشته ثابت شده كه هيچ آب رفته اي به جوي اين مملكت بازنگشته،اماآرزو مي كنيم دزد خوب و كاردرستي باشد و به خوبي از كتيبه محافظت كند.
مثل آثاري كه خدا رو شكر در موزه لوور داريم و به بهترين نحوه نگهداري شده اند.