کتاب «تاریخ خط میخی» یکی از جذابترین کتابهایی است که تازگی خواندهام. از همان عنوان و طرح روی جلدش برایم جالب و جذاب بود تا کلمهی آخر از فصل آخرش!
تاریخ در تاریخ
از عنوان کتاب شروع کنیم …. خوب همه میدانیم که «خط میخی» یک چیز باستانی است و حدود 2000 سال است که دیگر کسی به این خط چیزی ننوشته است. (ظاهرا جدیدترین نوشته به خط میخی که تا بحال کشف شده، مربوط میشود به حوالی سال 80 میلادی). اما همین پدیدهی باستانی برای خودش حداقل 3000 سال تاریخ دارد و از سال 3000 پیش از میلاد تا سال 80 پس از میلاد کلی دچار تحول و پیشرفت شده و دورههای مختلف دارد. کتاب این تاریخ را بررسی میکند و نشان میدهد که اولین نمونههای خط میخی چه شکلی بودند (یکیشان همان لوحهی روی جلد کتاب) و در دورههای مختلف، میخینویسی چه پیشرفتهایی کرد و به کجاها رسید…
مختصر و مفید
کتاب 90 صفحه بیشتر نیست ولی در همین 90 صفحه تقریبا هر چه لازم است را گفته. هفت فصل مختصر و مفید دارد: منشاء و تکامل/الواح و یادبودها/کاتبان و کتابخانهها/گسترش جغرافیایی/رمزگشایی/متنهای نمونه/الواح جعلی
من شخصا از فصلهای «کاتبان و کتابخانهها» و «الواح جعلی» بیشتر خوشم آمد. اولی بعضی نکات فنی کتابت را شرح میدهد و دومی هم که از عنوانش معلوم است.
در کتابی تا این حد مختصر و مفید، نویسنده مجبور است بعضی چیزها را جزء معلومات خواننده فرض کند. قاعدتا متن را باید خیلی با دقت بخوانید و یک ویکیپدیا هم دم دستتان داشته باشید.
ترجمه
کتاب ترجمهای است از عنوان زیر:
متن اصلی سال 1985 منتشر شده است و نویسندهاش، C. B. F. Walker از کارشناسان موزهی بریتانیا است و چند کتاب دیگر هم در زمینهی خطوط میخی نوشته است.
ترجمهی نادر میرسعیدی خیلی روان و خوانا است و فکر میکنم آقای میرسعیدی خیلی برای ترجمه وقت صرف کرده است و سلیقه به خرج داده. من، هم عنوان ترجمه را به عنوان اصلی ترجیح میدهم و هم طرح جلدش را!
کتابشناسی
تاریخ خط میخی (ترجمه از Cuniform)
کریستوفر واکر/نادر میرسعیدی
ققنوس 1386؛ 96 صفحه؛ 1800 تومان
سلام. من این کتاب رو میخوام برای پایان نامه ی دانشگاهم. چطور میتونم تهیه کنم؟؟
SALAM mishe be man begid az koja bayad in ketabo tahiye konam?mishe zoudtar behem j bedid? manoun
عالی بود
چونکه حروف شکل میخ بوده اند اسمش میخی شده، یا اینکه چون از میخ برای حک کردن روی سنگ ( برای نوشتن) استفاده می کرده اند اسمش خط میخی شده ؟
( لازمه این کتاب رو بخونم تا به جواب برسم!)
همون اولی درسته 😉
هر دو درست هم حروف شبیه میخ بوده هم وسیله ای که از اون برای نوشتن استفادهمی کردند
سلام دوست من.
از اونجایی که شما در زمینه ی خط میخی کار کردین یه درخواست ازتون دارم.
چند وقت پیش (تقریبا 1 ماه) تو شهر ما یک گور باستانی پیدا شد که به طرز عجیبی جسد داخلش از فساد حفظ شده بوده با کلی ملزومات همراه (جواهرات). که مردم محلی یه فیلم موبایل هم ازش گرفتن. البته این مساله بعدا توسط مسوولین تکذیب شد!
روی قطعات طلایی قرار گرفته روی بدن جسد از خط میخی استفاده شده. به نظرم تنها راه حل صحت و سقم ماجراست. میتونید کمکی کنید تا من فیلم رو بفرستم براتون؟ خیلی واضحه!
در ضمن تاریخ کهن شهرمون (ابهر) به زمان پادشاهان هخامنشی برمیگرده که همین آدمو به شک میندازه که شاید واقعیه.
ممنون میشم اگه تماس بگیرید. منم به اینجا سر میزنم برای جوابتون.
با تشکر.
با سلام آن عکس را به این ایمیل بفرست تا برایت بخوانم.
[email protected]
سلام – خوشحال شدم از اينكه مطالب من را ميخوانيد . در مورد حجم عكسها هم چون تعدادش زياد است و كيفيت آن 800*600 است ميتوانم كمتر كنم ولي از كيفيت عكس خيلي كاسته ميشود . به هر حال يك فكري ميكنم .
ترجمه نوشته هاي به زبان خط ميخي بر روي آجرهاي زيگوارت چغازنبيل را داريد؟؟؟ ميخواهم در وبلاگم بگذارم البته خيلي دوست دارم بدانم كه چي نوشته.
تشكر
سلام،
فکر میکنم ترجمه را داشته باشم. الان خانه به خاطر خانه تکانی شب عید خیلی به هم ریخته است و کتابها هم توی کارتن اند. سال آینده انشاءالله ترجمه ها را پیدا میکنم 😉
در مورد وبلاگتان چندتا پیشنهاد دارم که سر فرصت ایمیل میزنم.
خدایی برم بخرم و بخونمش .