نمیدانم شما هم این مشکل را با درس جغرافی داشتید یا نه؟ ولی من نمیتوانستم (به قول امروزیها) با جغرافی «ارتباط برقرار کنم». یعنی هرچقدر هم که توی کتاب شکل نقشهی ایران را میدیدیم که اینجا کوه است و اینجا دشت، باز هم تصوری نداشتم که حالا من اگر به این قسمت ایران سفر کنم، چه جور مناظری توی راه میبینم و کلا تصورم این بود که تمام جادههای ایران بجز جادههای شمال، از وسط کویرهای بیآبوعلف رد میشوند و حالا دور و برشان چند تا کوه و تپه هم پیدا بشود یا نشود.
برای همین، دفعهی اولی که به شیراز سفر کردم (فکر میکنم سال اول دانشگاه بودم) کلی از دیدن قسمتهای کوهستانی جاده غافلگیر شدم و تعجب کردم.
به هر حال همانطور که نقشهی ایران نشان میدهد، بخشی از جادهی تهران-شیراز، از آباده تا سعادت شهر (سعادت آباد سابق) کاملا کوهستانی است و کلی تنگه و گردنه دارد. معروفترین گردنهاش جایی است به نام گردنهی «کولی کُش» و شهیرترین تنگهاش هم جایی است به نام «تنگ کمین».
تنگ کمین، آخرین تنگهی بخش کوهستانی جاده است و بعد از آن جاده وارد دشت میشود و تا بعد از مرودشت دیگر پستی و بلندی چندانی ندارد.
عکس هوایی:
حالا آدم کلمهی «کمین» را که میشنود، یاد تلهگذاشتن و غافلگیر کردن دشمن و از این جور کارها میافتد. شکل تنگه هم جوری است که قدیمها چند جنگجوی زبده میتوانستهاند اینجا جلوی یک لشکر را سد کنند.
(ارتفاع کوه را مقایسه کنید با ارتفاع کامیون وسط تصویر)
به منطقهی حوالی تنگه هم میگویند منطقهی کمین و خیلی از روستاهای آنجا پسوند کمین دارند: مثلا قوام آباد کمین یا حسن آباد کمین. حتی بعضی نامهای فامیلی محلی هم پسوند «کمینی» دارند.
این نام قدمت باستانی دارد و حتی در لوحههای گلی باروی تخت جمشید هم اسم منطقه به صورت Kaminush آمده است.
من محل کارم گردنه کولی کش است – از امدادگران هلال احمر هستم خوشحال میشم بتونم در مورد این منطقه بیشتر براتون بگم – اگر دوست داشتین با تلفن 09179515672 تماس بگیرید
سلام
در نوشته خود از نام منطقه در لوحه های گلی باروی تخت جمشید به نام kaminush اشاره کردی. لطفا تلفظ صحیح این نام را بنویسید.
با تشکر
منطقه کمین می تواند جایگزین تهران شود که از جمله جایگزینهای پایتخت بعد از جنگ با عراق هم بوده است منطقه ای خوش آب وهوا در قلب ابران و مرکز تمدن ایران باستان
برای درک بیشتر این منطقه پیشنهاد می کنم کتاب باغ مارشال در دوجلد نوشته حسن کریم پور را بخوانید تا لذت ببرید و از منطقه باستانی کورش کبیر بشتر آگاه گردید.
سلام به همه ی دسته دویی ها.علی آقااستان فارس یک تنگه زیبای دیگه هم داره به نام تنگه بوالحیات تو جاده شیراز بوشهر.این دفعه که رفتی فارس از اونجا هم عکس بگیر
من قبلاً تدریس می کردم. یکی از لذت بخش ترین کارهای دنیا برای من، تدریس جغرافیا بود. تا اونجا که می تونستم، مطالب رو با شعر و آواز به بچه ها یاد می دادم. سر کلاس خیلی خوش می گذشت. تا اونجا که می شد، از نقشه استفاه می کردم. بعد از اون همه سال، الآن خودم هم خیلی از اون مطالب رو به یاد دارم.
سلام
خیلی قشنگه
آدم کف میکنه!
آقا این عکسا رو از کجا آوردی؟
خودت کشیدی ؟!!!
نظر لطفته
عکس وسطی مال گوگل مپ هستش (روش کلیک کن)، بقیه رو خودم گرفتم
جان برادر تو که آذربایجان رفتی دیگه چرا چنین می گویی دفع دیگه جایی می برمت که بدونی گردنه یعنی چه در ضمن گردنه گدوک هم خیلی خطرناک هست وقتی که مه دارد فاجعه می شود من از آنجا ترس دارم .
مخصوصاْ که آنجا دهقان فداکار ندارد.
مرد حسابی، وقتی میگن فارس تنگه داره، معنیش این نیست که آذربایجان تنگه نداره… بعد هم نذار دهن من باز بشه… تو مگه قرار نبود ما رو ببری جلفا رو ببینیم؟ پس چی شد؟
مرد ناحسابی تو خودت راه میوفتی میری من چه کاره بیدم
بعدشم من نگفتم که جاهای دیگه هم تنگه دارن منظورم این بود که بگم در مقابل اونا این خیلی گشاده هست تا تنگه 😀
جالب بود
این تنگه با اینکه بسیار بسیار زیباست ،در مواقع بارندگی خیلی خطرناک میشه و همیشه یه چندتایی تصادف اتفاق میوفته. اگر اونورا بودید و هوا هم بارونی، با احتیاط رانندگی کنید D:
ایش خیلی ضایع داری از ولایتتون تعریف می کنی ِ یادم باشه از ولایتمون تعریف کنم .
اگه