توجه: در پست قبلی (تخت ابونصر – معرفی محوطه باستانی) توضیحاتی در مورد این پایگاه باستانی داده ام. بد نیست پیش از دیدن این عکسها نگاهی به آن پست بیاندازید.
برای رسیدن به تخت ابونصر، باید از خیابان هفتتنان شیراز به سمت شرق (پشت به دروازه قرآن) بروید و آنقدر بروید تا برسید به بلوار ابونصر. بلوار ابونصر که تمام میشود، سمت چپتان (شمال) یک محلهی مسکونی میبینید که بالای بلندی قرار گرفتهاند. راه ورودی این محله را پیدا کنید و وارد آن شوید، بیشتر کوچههای شمالی این محله به تخت ابونصر راه دارند و اهالی هم با گشادهرویی راهنماییتان میکنند و البته معمولا میگویند که تخت ابونصر «چیزی ندارد» (یعنی که خیلی دیدنی نیست). به هر حال شما به آثار باستانی علاقمندید و به حرفشان گوش نمیکنید و راهتان را ادامه میدهید.
یکبار دیگر نگاهی به نقشهی گوگلمپی تخت ابونصر بیاندازید تا برویم سراغ عکسها:
برای اینکه بهتر بتوانید فضای تپه را تجسم کنید، کنار هر عکس جای ایستادن خودم را با یک دایره و زاویهی دید را با یک مثلث (هر دو قرمز) نشان دادهام.
خوب ما اول از جنوب به تپه نزدیک میشویم. این دیوار سنگی، بازماندهی دروازهی ورودی قلعه است.
وضع دیوار، زمان کاوش هم تقریبا همینطوری بوده (عکس از کتاب ریچارد فرای):
روی تپه آثاری از دیوارهای قدیمی هست:
زمان کاوش دیوارها بلندتر بودهاند:
از روی تپه برمیگردیم و پشت سرمان را نگاه میکنیم. بقایایی از برج دیدهبانی قلعه روبروی ماست. (آن دیوار عکس اول، در این زاویه پشت این برج مخفی شده است)
حالا از تپه خارج میشویم و به سراغ ضلع شرقی آن میرویم. در گوشهای از این ضلع، بخشی دیگر از بقایای دیوار قلعه را میتوان دید (سمت چپ تصویر)
یک عکس واید از همان زاویه (همان دیوار الان وسط تصویر است)
مسیرمان را ادامه میدهیم و به شمال تپه میرویم. ضلع شمالی تپه یک دیوارهی سنگی عمودی است که مانعی طبیعی در برابر مهاجمان به حساب میآید.
و آخر سر هم نمای غربی تپه (دیوار عکس اول و برج دیدهبانی را سمت راست عکس میبینید)
گروه کاوش دانشگاه شیکاگو، یک عکس هوایی هم از محوطهی تخت ابونصر انداختهاند که اینجا میبینید (از کتاب فرای اسکن کردهام):
شاهنشین قلعه همین تپهای است که ما از همه طرف دیدیم. اما دیوارهای بیرونی قلعه تا انتهای درهی سمت چپ ادامه داشته است. این قسمت از دیوارها الان کاملا به زمین کشاورزی تبدیل شدهاند.
باز هم مشخص است که دیوارهای داخلی روی تپه هم در زمان کاوش کاملا مشخص بودهاند. البته الان هم میشود رد دیوارها را از نزدیک دید ولی ارتفاعشان خیلی کمتر از زمان کاوش است.
مرتبط:
خیلی خوب بود، من فاغ التحصیل رشته مهندسی هستم ولی مطالعاتم در زمینه تاریخ ایران به بیست کتاب رسیده،این داستان رو هم کامل خوندم، خدمت سربازی شیراز بودم تا خدمتم تمام شد هفته ای یک بار رو تخت جمشید می رفتم.اما تخت ابونصر چون میدونستم چیز خاصی نداره نرفتم. نوشته ات خیلی خوب بود دستت در د نکنه.
خیلی ممنون از راهنمایی های خوب شما دوست عزیز خیلی وقت بود می خواستم اونجا رو از نزدیک ببینم ولی نمی دونستم دقیقا کجاست
با تشکر
سلام ممنونم از توضیحاتت کاش اطلاعاتی تاریخی به همین شکل در موردشهرستان اقلید داده میشد
سلام و وقت بخیر
ممنون از گزارش عالی و خوبت که هر سوالی تو ذهن مخاطب را پاسخ میداد
منم رفتم باغ بابام اونجاست
غالیه اما کمی اطلاعات به روزتر کن
و در حفاظت ابونصر همت فراوانی داشته باش
از طرف یه دوسدار ایران باستان و باستان شناس
بسیار عالی بود. تاکنون اطلاع دقیقی در رابطه با این قصر نداشتم. از لحاظ موقعیت کنونی خیلی خوب توضیح داده بودید. ممنون ولی کاش کمی هم در رابطه با چگونگی و تاریخچه این محل توضیح بدهید. ممنون
ماجرای اون مومیایی که در حالت مرگ موقت متوقف شده بود چیه ؟
توی کتاب سگ ولگرد صادق هدایت یه داستان به اسم تخت ابونصر هست . خوندین ؟
سلام من در همان حوالی زندگی میمکنم وهر سال 13 بدر به انجا میرویم و متاسفانه هر سال میبینیم که وضعیت قصر ابونصر بد تر از سال قبل شده و مسولین هیچ توجهی به ان نمیکنند.
ایول حرف نداشت
من تاریخ 15/3/89 از این تپه دیدن کردم واقا متاسف شدم اثری که ثبت شده و قدمت تاریخی دارد حتی یک فنس کشی یا حتی تابلو مشخصات نداره راه دسترسی نداره محافظت نمیشه و حتی چند تا چاله دیدم که اخیرا کنده شده
عالي بود عزيزم
بسیار عالی بود
سلام من اهل شیراز هستم.ما برای ورزش سنگ نوردی به صخره های مجاور قصر ابونصر می رویم.خیلی علاقه داشتم بفهمم تاریخ این قصر چیست.از اطلاعاتت ممنونم
عالی رفیق. توضیحات و شرح عکسها و نشانهگذاری حرف نداشت!
با اینکه هیچ استعدادی تو زمینه های تاریخی ندارم، ولی غالب پستای تاریخی اینجا برام جذاب بودن
اون بی نام بالایی منم.
خیلی عالی گزارش کردی. من با اینکه از نزدیک اینجا رو دیدم باز هم خوشم آمد.