*ویرایش شده
تازگیها رسم شده که در نوشتههای فارسی به «بینالنهرین» میگویند «میانرودان».
این بینالنهرین یا میانرودان، یا به تعبیر متون ساسانی «آسورستان»، سرزمینی است که بخش عمدهی آن بین دو رود دجله و فرات در عراق امروزی قرار گرفته است و در دنیای کهن، زادگاه بسیاری تمدنهای باستانی و خاستگاه بسیاری رویدادهای تمدنی بوده است.
(عکس از ویکیپدیا)
از میان همهی تمدنهای کوچک و بزرگی که در بینالنهرین ظهور کردهاند، بابِل (به کسر ب) و آشور از دیگران بزرگتر و تاریخسازتر بودهاند. بابل پیش از آشور ظهور کرده و زادگاه آن جنوب بینالنهرین بوده است، یعنی بین بغداد کنونی تا خلیج فارس. و آشور هم در شمال بینالنهرین زاده شده است یعنی عمدتا در کردستان عراق امروزی. آشور در روزهای اوج خودش، تقریبا تمام خاورمیانه بجز بخشهای شرقی و مرکزی ایران امروزی را تحت سلطه داشته است.
(باز هم عکس از ویکیپدیا)
آشوریها، یعنی بازماندگان همان قوم آشور که صاحب تمدن آشور بودهاند، زمانی به مسیحیت گرویدهاند و الان جمعیت حدودا یک و نیم میلیون نفری این قوم، تقریبا همه مسیحی هستند. امروزه بیشتر آشوریها (بیش از یک میلیون نفر) در کردستان عراق ساکنند و بقیه در کشورهای همجوار مثل ایران و سوریه. آشوریهای ایران بین 40 تا 80 هزار نفرند و یک نماینده در مجلس دارند و بیشترشان در آذربایجان غربی و ارومیه ساکنند (توضیحات بیشتر در ویکیپدیا).
در خیابان خیام ارومیه، که جزو بازار این شهر به حساب میآید، دو کلیسای آشوری دیدیم، یکی کلیسای پروتستان و دیگری یک کلیسای قدیمی به نام «کلیسای حضرت مریم» یا «کلیسای ننه مریم»
کلیسای پروتستان سالنی داشت مثل سالن همهی کلیساهایی که دیدهایم (گیرم کمی محقرتر)، با محرابی و ارگی و ردیف ردیف صندلیهای چوبی که جلوی هر کدام چند کتاب دینی به زبان و خط آشوری قرار گرفته بود و کنار محراب هم اعلان زده بودند که مثلا این یکشنبه فلان صفحه از فلان کتاب را قرار است بخوانیم.
مدیر این کلیسا مرد میانسال خوشبرخورد و گشادهرویی بود که ما را نشاند و کمی در مورد مسیحیت و قوم آشور و مراسم کلیسا توضیح داد و هر چه پرسیدیم جواب داد. لهجه و تکیه کلامهایش هم خیلی بامزه بود. فکر کنید کسی در معرض سه زبان آشوری و فارسی و ترکی باشد که اولی «سامی» است، دومی «هند و اروپایی» و سومی «آلتایی»! خلاصه که بین خودمان تا آخر سفر برای تکیه کلامهایش دست گرفته بودیم!
اما کلیسای حضرت مریم هیچ شباهتی به کلیساهای (و اصولا دیگر ساختمانهای) امروزی نداشت.
ساختمانی از سنگ و ملات را تصور کنید که چندین اتاق تنگ و تاریک دارد که با راهروهایی بسیار تنگ و کوتاه به هم وصل میشوند.
وسط این راهروها و اتاقهای کوچک یک هال نسبتا بزرگ با سقفی مرتفع قرار دارد که هیچ منفذی هم به بیرون ندارد. نه نورگیر و نه (تا آنجا که من دیدم) هواکش. یک طرف این هال، پنجرهی کم ارتفاعی بود که برای رسیدن به پشت آن باید از دالان پیچ وا پیچی میگذشتی و در مراسم مذهبی، کشیش به پشت این پنجره میرفت.
راه ورودی را با یک تابلو فرش (ماشینی؟) حضرت مریم مسدود کرده بودند و جلوی ورودی جوانی آشوری ایستاده بود و با حرارت در مورد تاریخچهی کلیسا و معماری آن و هر چه دیگر که بازدید کنندگان میپرسیدند توضیح میداد.
همین آقای آشوری میگفت که ساختمان کلیسا قبلا آتشکده بوده و قدمت آن به زمان ساسانیان میرسد و چند بار ویران شده که آخرین بار آن سال 1915 میلادی و به دست عثمانیها بوده است. روی دیوار بیرونی کلیسا، کتیبهای به خط آشوری بود که زمان آخرین بازسازی کلیسا را 1944 ذکر میکرد.
شکر وجلال بر نام قدیس قادر مطلق عیسی مسیح. تنها منجی بشریت.بله عزیزان نشانه های فراوانی از مسیح و یاران مسیح.و مسیحیان در شهر زیبای ارومیه میباشد .چه کلیسا ها چه مکانهای تفریحی مسیحیان و از همه مهم تر دریاچه زیبای ارومیه که از طرف تومای رسول تقدیس شده بود برای تعمید ایمانداران مسیحی .شهر ارومیه شهریست که از سالیان قبل متاسفانه از طرف تمام حکومتهای ایران و کشورهای همسایه مورد ظلم و ستم قرار گرفته و هنوز که هنوزه ادامه دارد. اما مهمترین مورد در مورد اذربایجان غربی .طی بررسیهای لازم از طرف جوامع بین المللی و بخصوص واتیکان …قرار گرفتن باغ عدن درست مابین کردستان و اذربایجان غربی میباشد که این خود نشان از پر اهمیت بودن این منطقه از هر حیث میباشد.البته بررسی ها در مورد مکان دقیق باغ عدن در این منطقه هنوز ادامه دارد.با تشکر.
مسلماناني كه به عيسي مسيح ايمان آورده ايد، سلام
مواظب باشيد رفتيد به اين كليسا ، نگيد كه ايمان داريد به مسيح
كه كارتون به … جاهاي باريك مي كِشه
اين كليسا محل مناسبي براي تحقيقات مسيحيت نيست.
کلیسای حضرت مریم نه فقط قریمی ترین کلیسای ایران است یلکه از قریمی ترین کلیساهای جهان محسوب میشود.درباره ی قدمت این کلیسا همین بس که میگویند بر روی مقبره ی یکی از سه نفر مجوسی که هنگام بازگشت از بیت اللحم در ارومیه وفات یافته بنا گردیده است.این کلیسای کهن که این چنین نام آن با نام مجوسیان مذکور در کتب مقدسه ی مربوط گشته یه زبان آشوری “مارت ماریام” یا عذرای مقدس خوانده میشود.بنا به روایات مختلف در سرداب کلیسا دو یا دست کم یکی از همین مجوسانی که برای پرستش حضرت غیسی به بیت اللحم رفته بودند مدفونند.
پس این کلیسا را میتوان دومین کلیسای جهان دانست.زیرا کلیسایی که در محل تولد حضرت عیسی در بیت اللحم بنا گردیده اولین کلیسای جهان محسوب میگرددو از کلیسای بزرگ شهر کلن آلمان به عنوان رقیب غربی این کلیسا باید نام برد.ساختمان این کلیسا مربعی شکل بوده و پایه های آن از سنگ و ساروج ساخته شده.از نظر تقسیمات داخلی ساختمان دارای یک محراب و چند اتاق و چند هشتی و صالن اصلی می باشد.کف زمین اغلب مفروش به حصیر و نمد بوده و برای خوشبو کردن فضای داخلی کلیسا از انواع گیاهان خودرو استفاده میشده.در این کلیساهرگز از عکس و شمایل قدیسین استفاده نشده است.این کلیسا در 642 میلادی برای بار اول توسط یک شاهزاده ی چینی به نام بافری که کمک مالی برای مرمت بنا کرد.در قرن 19 نمایندگان میسیون روسی به ارومیه آمدند و کلیسای ارتدوکس روس در میان آشوریها نفوذ فوق العاده ای یافت و تغییراتی در معماری کلیسا داده شد.و کلیسا به سبک معماری روس ساخته شد.و زنگ بزرگی بر روی آن تعبیه نمودند.در سال 1918 عثمانی ها ارومیه را تسخیر کردندو این کلیسا را تخریب کردند و اثری از معماری روس در آن باقی نماند…
man khodam ahle ormiam va masihiyaaaaaaaaam merc babate inke matalebo gozashtim internet
من به تازگي مسيحي شدم ودنبال كليساي پروتستان بودم خيلي ممنون
سلام مطلب شما را در رابطه با کلیسا خوندم سعی می کنم با خانواده هر وقت ارومیه رفتیم حتما از این مکان مقدس بازدید کنیم از وقتی که عکس برنادت مقدس رو در کلیسا شهر نورز فرانسه دیدم خیلی علاقمند شدم مطالبی درمورد حضرت مریم بخونم متشکر از شما
فردا می خوام با همسرم برم ارومیه . خیلی خوشحالم چون همیشه دلم می خواست این شهر دیدنی و مردم با فرهنگ ارومیه رو ببینم . دارم لحظه شماره می کنم برای سفر فردا wow
جاهای دیدنی رو از سایت گوگل جستجو کردم . خیلی جاهای دیدنی داره .
جای همه کسانی که مثل من عاشق سفر هستن (به قول دوستان به من می گن مارکوپولو) خیلی خالـــــــــــی
سلام هستي خانم
منم خودم پنج ساله كه به خاطرشغلم ساكن اروميه ام
اروميه شهري ديدني بامردمي خونگرمه
من توي اين مدت اصلااحساس غربت نميكنم
هرموقع اينوراكاري داشتيددرخدمتم
اين عكسها كه ننه مريم نيست هست؟
اون داخل سالني كه كليساي پروتستانه
داخل سالن کلیسای پروتستانه ولی بقیه همون کلیسای ننه مریم هستن
میخوام برم به کلیسا
salam matlabeton ali bod khosham omad vali omidvaram bishtar be in sait sar bezanand
سلام عالی بود.دلم برا شهرم تنگ شده بود
siavssh, az zanjan,ashooriaro doost daram
سلام، از این مطلب لذت بردم حتما بازدید می کنیم
سلام مطلب خیلی خوبی بود لطفا باز هم اضافه کنید
salam,man az matalebe neveshte shode lezat bordam ama be dalile konj kavi va alaghe az in bana bazdid kardam fekr mikonam kami kam lotfi kardid.mitoonestid tozihate bishtari bedid.ama bazam mamnoon.moafagh bashid
سلام. ممنون از مطلبتون. خیلی خوشم میاد که اینقدر واسه هر چیزی وقت می گذارید و همه جزییات رو مو به مو می گید. دستتون درد نکنه. یاد روزهایی افتادم که معلم بودم. یادش به خیر!
سلام مطلب خوبي گذاشتيد ممنون .خوشمان آمد . من براي پي بردن به معماري بناي پارسارگاد خيلي كند و كاو كردم اين منطقه به اورارتور هم ربط داره قبلا” در تسلط اين سلسله بوده يا نه ؟
به نظرم با توجه به این نقشه، قبلا تحت تسلط اورارتو بوده، ولی فکر نمیکنم بنای ساختمان اصلی قدیمیتر از ساسانیان باشه
مرزهای اورارتو